mandag 3. november 2008

Møt Frantichek

I denne vogga har begge ungane mine sove då dei var små. Ja,ja, mindre enn dei er no i alle fall, eg synes jo dei er små enno eg ;) Eg har ikkje malt vogga, for eg synes liksom at ho passa til å vera trekvit. Ho er handlaga av ein mann i nabolaget, og var ei gåve frå foreldra mine då eldstemann vart fødd. No står ho til pynt på loftsstova, med kvitt damaskdynetrekk og oppi bur Frantichek.
Frantichek kjem frå Praha, og vart med meg heim då eg var på studietur der for noko som følest som ein halv evighet sidan. Han er ein felespelande landstrykar, med glimt i auga, men er no sjukemeld pga ei knekt hand. Har ein avtale med han far i nabohuset som skal lappa han saman. Frantichek fekk namnet sitt av ein ung jødisk mann som vart internert i Theresienstadt under 2. verdenskrig, og døydde der. Namnet fann eg i holocaustminnesmerket i det jødiske museet i Praha. Eg bestemte meg for å finna ein person som var jamnaldrande med meg då han døydde, og det vart altså 24 år gamle Frantichek. Eg tenkte at dersom eg gav denne karen namnet hans, ville i alle fall eg hugse Frantichek, som døydde utan anna grunn enn at han var jøde. No er det kanskje nokon fleire som hugsar han.

7 kommentarer:

Jeanette sa...

Heisann..så nydelig ei vugge,å jeg lengter tilbake til den tiden..minstemor her i huset er nå 7mnd,så d er no ikke så lenge siden:)
Bokmerkene lengre nede på sida di var også flotte, fine gåver!
Her har vi landa etter halloween søndagen...ble en lang dag/kveld men kjekkt var d^^,

Ha ei kjekke veke:)

Guttemamma sa...

åj...., må si at mitt førsteinntrykk av karen var at han så utrolig skummel ut...Men så leste jeg videre og likte godt refleksjonen din..en viktig påminnelse! Tenk så heldige vi er!!! Klem

Bo med barn sa...

Tusen takk for hyggelige ord:) Jeg kommer "yngre" og freshere tilbake.

Klem Lena:)

Guttemamma sa...

...skal si deg en hemmelighet,,,jeg visste heller ikke hva greengate var før jeg dumpet innom blogglandia...

Lisemoren sa...

Hei henrietta. Så fin historie og for en flott vugge. Vi har satt vår på loftet vi, det er jo for gale når jeg ser hvor fint din pyntet opp. Takk for hyggelig kommentar om hagen min, vi må da kunne klare å treffes til en hageprat. Det hadde bare vært kjekt. Men det er kanskje best å vente til jeg har noe å vise, nå er alt i dvale.Våren og høsten er fineest her hos oss. Jeg har ikke mer enn et halvt mål, (men jeg har stappet det ganske fullt), så du må ikke ha alt for høy forventninger heller : ) Vi får holde kontatkten og se om det lar seg gjøre.

Anonym sa...

Heisann....
Så på en kommentar hos Guttemamma at du ikke visst hva Greengate var før du begynte å blogge...og følte seg helt rar pga det......fortvil ikke...da er vi to i samme båt :)

Jeg hadde ingen anelse om hva Greengate var jeg heller før jeg begynte med blogging....men nå er jeg joo grundig informert og synes det finnes mye fint der :)

Ha en strålende kveld i To hus tett i tett :)

Klem Gry Hegepoodygi

Nr. 5 sa...

Heisann
Vugger er så fint. Fant jo nettopp en på loppemarked jeg, men har ingenting å putte oppi enda, hehe. Veslemor hadde også vugge, men den lånte vi bare. Men nå har vi en egen til en forhåpentlig nestemann en gang i fremtiden, hihi :)

Ha en fin dag